Експлуатаційний дозвіл Держпродспоживслужби

ЮРІЙ ПРОЦЕНКО
ерівник департаменту корпоративного права

ЗВ'ЯЗАТИСЯ ЗІ МНОЮ
Експлуатаційний дозвіл Держпродспоживслужби
«АРОУ»

Оставьте свои контактные данные и я свяжусь с вами сегодня!



    У сучасному суспільстві майже будь-яке ведення комерційної діяльності тією чи іншою мірою пов’язано із встановленими державою стандартами, регламентами, ліцензіями, тощо. І це і не дивно, адже держава покликана збільшувати якість продукції, яку споживають громадяни, зменшувати ризики небажаних наслідків під час вживання або використання такої продукції. На теперішній день нормативно-правова база у сфері ліцензування, стандартування, видання дозволів на різні види діяльності є дещо нестабільною. Кожного року змінюються перелік суб’єктів, які потребують отримання дозволів СЕС, змінюються органи, які видають відповідні договори, тощо. В першу чергу це пов’язано з реформуванням національної правової бази у сфері санітарно-епідемічного контролю. У будь-якому випадку, якщо законодавством встановлена необхідність отримання дозволу перед початком здійснення певної діяльності, краще його отримати. Так, наприклад, за здійснення діяльності з порушенням санітарного законодавства, особа може притягатися до цивільно-правової, адміністративної, або навіть кримінальної відповідальності. Зокрема, у разі здійснення підприємницької діяльності без відповідного дозволу СЕС, юридична особа притягається до відповідальності за ст. 167 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Тому, щоб захистити свій бізнес від відповідних правопорушень, варто завчасно оформити необхідні для законної діяльності компанії документи.

    Державний контроль юридичних осіб за дотриманням санітарних та епідемічних правил і норм регулюється цілою низкою нормативно-правових актів, а перелік всіх видів діяльності, які в тій чи іншій мірі потребують отримання дозволу або проведення експертизи, є доволі великим.

    Так, наприклад, законом України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення» передбачено перелік видів діяльності, для здійснення яких необхідно отримати дозвіл Державної санітарно-епідеміологічної служби України.

    Зокрема, дозвіл СЕС отримується при:

    • Наданні земельних ділянок під будівництво будинків та інших споруд;
    • Затвердження проектної і нормативно-технічної документації на будівництво, реконструкцію;
    • Введення в експлуатацію нових та реконструйованих об’єктів виробничого, соціально-культурного призначення;
    • Розробці, виготовленні та використанні нових машин, механізмів, устаткування, інших засобів виробництва;
    • Розробці та використанні нових технологій.

    Загалом, санітарно-епідеміологічні висновки діляться на три групи:

    • Висновки, пов’язані із продукцією, товарами, матеріалами;
    • Дозвіл СЕС на технічні умови;
    • Висновки на вид діяльності особи (на виробництво або торгівлю певним продуктом, тощо).

    Як отримати дозвіл СЕС?

    Для отримання дозволу СЕС необхідно звернутися із письмовою заявою до головного лікаря, або його заступника обласної або міської СЕС. Останній, в свою чергу, повинен видати направлення до територіальних підрозділів санітарно-епідеміологічної служби. У деяких випадках (якщо, наприклад продукт новий і ніяких санітарних норм на нього не існує) необхідно одразу звертатися до Департаменту Держсанепідемнагляду МОЗ України. У таких випадках створюється спеціальна комісія, яка покликана провести експертизу відповідної продукції.

    Нормативно-правовим документом, регулюючим проведення експертизи СЕС є Порядок проведення державної санітарно-гігієнічної експертизи, затверджений наказом МОЗ №247.

    Задля того, щоб отримати дозвіл СЕС, особі необхідно мати наступні документи:

    • Копія Виписки з ЄДР;
    • Копія Витягу з реєстру платника ПДВ та/або платника єдиного податку;
    • Копія документа, який підтверджує прийняття в експлуатацію закінченого будівництвом об`єкта;
    • Перелік харчових продуктів, що виробляються, переробляються або реалізуються, за підписом заявника;
    • Договір оренди приміщення або документа на право власності з планом-схемою;
    • Проектна документація на приміщення, якщо був або проводиться ремонт;
    • Опис сфери діяльності підприємства;
    • Акт обстеження об'єкту (приміщення);
    • Особиста медична книжки на кожного працівника;
    • Протоколи лабораторно-інстументальних вимірів (досліджень), проведених акредитованими (атестованими) лабораторіями.

    ЗАЛИШТЕ СВОЇ КОНТАКТНІ ДАНІ

    Ми зв'яжемося з вами сьогодні



      На сьогоднішній день висновки та дозволи СЕС видає Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту прав споживачів.

        Подписаться (Subscribe)  
      Уведомление о