Признание исполнительной надписи не подлежащей исполнению

Исполнительная надпись – это инструмент, который часто используется банковскими учреждениями и компаниями, предоставляющими ссуды. Такая надпись совершается нотариусом и позволяет взимать с должников денежные суммы, которые они должны, или истребовать имущество в счет погашения задолженности. Исполнительная надпись является достаточно популярным инструментом в сфере взыскания задолженностей и поэтому ее часто используют как в законных, так и в незаконных взысканиях.

Часто исполнительная надпись совершается нотариусом по просьбе компаний предоставляющих ссуды. В отличие от судебного решения исполнительная надпись не требует большого количества времени. Кроме этого использование исполнительной надписи для взыскания долгов позволяет компаниям обходить «процессуальные диверсии» и любые другие действия со стороны должника. Судебные процессы в отношении задолженностей и конфискации имущества могут продолжаться годами, тогда как исполнительная надпись нотариусом совершается всего за несколько дней.

Юристы нашей компании подробно проанализировали актуальные нормативно-правовые документы, регулирующие функции исполнительной надписи, и пришли к выводу, что де-юре такая надпись не является достаточным аргументом для конфискации имущества. Мы готовы защитить ваши интересы, если к вам используют исполнительную надпись, но перед этим мы хотели бы подробнее рассказать о том, почему исполнительная надпись не является ключевым аргументом для взыскания задолженностей или конфискации имущества.

Юридическая сила исполнительной надписи и ее сущность в отношении субъектов соглашения

Кредиторы часто используют исполнительную надпись для взыскания задолженностей и конфискации имущества в счет погашения долгов. Вместе с тем, наши эксперты подробно исследовали вопрос законности взыскания долгов и конфискации имущества из-за долгов, опираясь на исполнительную надпись, совершенную нотариусом, и пришли к выводу, что такой надписи недостаточно для лишения субъекта правом владения имуществом, согласно ст. 47 Конституции Украины.

Также не стоит забывать о том, что никакая исполнительная надпись не запрещает вам обжаловать действия, которые совершаются против вас или вашего имущества в суде. Но как защитить свои конституционные права и признать исполнительную надпись не подлежащей исполнению? Для этого вам следует обратиться к специалистам.

Помощь в признании исполнительной надписи не подлежащей выполнению

Если вы попали в затруднительную ситуацию, а компания, которая предоставляла вам ссуду или кредит, пытается взыскать с вас задолженность, опираясь на исполнительную надпись нотариуса – обратитесь к нам! Специалисты нашей юридической компании АРОУ сделают следующее:

  • Подробно изучат договоры займа или кредита на предмет мошенничества
  • Помогут вам подать иск в суд относительно признания исполнительной надписи, выданной нотариусом, не подлежащей исполнению.

Наша юридическая компания – это опытные юристы, которые разбираются в своем деле. Помимо работы с исполнительными надписями, мы также можем предложить вам помощь в регистрации КУА и взыскании долга по договору подряда. Ознакомиться с полным перечнем юридических услуг нашей компании вы можете, воспользовавшись удобным меню на нашем сайте.

Если вы нуждаетесь в юридической помощи – оставьте заявку с описанием вашей проблемы на нашем сайте, или обратитесь по номеру, указанному во вкладке “Контакты”. Мы свяжемся с вами и проконсультируем по всем интересующим вас вопросам.

___

 

Шаблон документу

 

 

До _______________________районного суду

Адреса:_________________________________

Позивач:

ПІБ_____________________________________

Адреса реєстрації: ________________________

Ідентифікаційний код:_____________________

Листування за адресою:

Тел.:____________________________________

Адреса електронної пошти:________________

 

Відповідач:

Найменування____________________________

місцезнаходження:________________________

МФО, код за ЄДРПОУ:____________________

Тел.:____________________________________

Адреса електронної пошти:_________________

 

  Ціна позову:

судовий збір: немайновий позов

______грн.

 

 

ПОЗОВНА ЗАЯВА

про визнання виконавчого напису таким, що не підлягає виконанню

 

Предметом даної позовної заяви є визнання таким, що не підлягає виконанню виконавчого напису №____, вчиненого приватним нотаріусом ___________________________ ____.___.______ р. щодо звернення стягнення на предмет іпотеки: квартиру (транспортний засіб), розташованому за адресою:_______________________, що територіально відноситься до _________________району міста ________________.

Відповідно до частини дванадцятої статті 28 Цивільного процесуального кодексу України, позови до стягувача про визнання виконавчого напису нотаріуса таким, що не підлягає виконанню, … можуть пред’являтися також за місцем його виконання.

Відповідно до частини першої статті 24 Закону України «Про виконавче провадження», виконавчі дії провадяться державним виконавцем  за  місцем проживання,  перебування, роботи боржника або за місцезнаходженням його майна. Оскільки виконавчі дії щодо звернення стягнення на нерухоме майно провадяться за місцезнаходженням цього майна, позовна заява підсудна ____________ районному суду міста ________.

Отже, ____ ________ року між ПІБ___________ (далі – Позивач) та Найменування юридичної особи__________ (далі – Відповідач) укладено Кредитний договір № _____________________(далі – Кредитний договір), відповідно до якого Відповідачем надано Позивачу кредитні кошти в іноземній валюті на придбання житлової нерухомості в сумі _____________ доларів США  , під _____% відсотків річних за користування кредитними коштами, із кінцевим строком повернення до ______________________р.

В забезпечення виконання зобов’язань Позивача за Кредитним договором, __________________між Позивачем та Відповідачем укладено Договір іпотеки, посвідчений приватним нотаріусом ______________________(далі – Договір іпотеки), згідно якого Позивачем передано в іпотеку Відповідачу об’єкт житлової нерухомості: _____________________(далі – Предмет іпотеки).

По-перше, відповідно до підпунктів 1.1-1.2 Глави 16 Розділу ІІ Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, затвердженого наказом Міністерства юстиції України від 22 лютого 2012 року

№ 296/5 (далі – Порядок вчинення нотаріальних дій) та статті 87 Закону України «Про нотаріат», для стягнення грошових сум або витребування від боржника майна нотаріуси вчиняють виконавчі написи на документах, що встановлюють заборгованість, або на правочинах, що передбачають звернення стягнення на майно на підставі виконавчих написів. Перелік документів, за якими стягнення заборгованості провадиться у безспірному порядку на підставі виконавчих написів, установлюється Кабінетом Міністрів України.

Як зазначено у оскаржуваному виконавчому написі, цей напис вчинено відповідно пункту 1, а не пункту 11 Переліку документів, що є порушенням статті 87 Закону України «Про нотаріат» та глави 16 Розділу ІІ Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, затвердженого наказом Міністерства юстиції України від 22 лютого 2012 року № 296/5.

Відповідно до пункту 1 Переліку документів, на підставі якого вчинявся оскаржуваний виконавчий напис, для одержання виконавчого напису про звернення стягнення на заставлене майно подаються: 1) оригінал нотаріально посвідченого договору (договорів); 2) документи, що підтверджують безспірність заборгованості боржника та встановлюють прострочення виконання зобов’язання.

Відповідно до статті 88 Закону України «Про нотаріат», нотаріус вчиняє виконавчі написи, якщо подані документи підтверджують безспірність заборгованості або іншої відповідальності боржника перед стягувачем та за умови, що з дня виникнення права вимоги минуло не більше трьох років, а у відносинах між підприємствами, установами та організаціями — не більше одного року.

Звертаю увагу суду на те, що при вчиненні виконавчого напису нотаріус, Третя особа, не отримувала від Відповідача та Позивача первинні документи щодо видачі кредиту та здійснення його часткового погашення (платіжні доручення, меморіальні ордери, розписки, чеки тощо), тому у нотаріуса були відсутніми підстави вважати, що розмір заборгованості позивача перед відповідачем, а також суми штрафних санкцій та процентів, зазначені у виконавчому написі, є безспірними. Розрахунок боргу, здійснений Відповідачем щодо наявності грошового зобов’язання позивача по кредиту, процентах річних та пені, не може вважатися документом, який підтверджує безспірність вимог банку до боржника.

Вчиняючи виконавчий напис, нотаріус не врахував та не перевірив факту наявності чи відсутності спору щодо заборгованості, чим порушив вказану норму закону. Розрахунок розміру невиконаних зобов’язань за кредитним договором, суми боргу за тілом кредиту, відсотків за користування кредитом та пені у виконавчому напису зроблено Відповідачем одноособово без урахування думки та позиції Позивача та не відповідає дійсній сумі заборгованості.

Виконавчий напис було вчинено на підставі розрахунку заборгованості, підготовленого працівниками банку, який є відображенням односторонніх арифметичних розрахунків Відповідача і не може бути доказом безспірності грошових вимог Відповідача до Позивача.

Отже, безспірність заборгованості підтверджується документами, передбаченими Переліком документів; нотаріус під час вчинення виконавчого напису не встановлює права та обов’язки учасників правовідносин, а лише перевіряє наявність необхідних документів.

Постановою Пленуму ВСУ від 31 січня 1992 року № 2 «Про судову практику в справах за скаргами на нотаріальні дії або відмову у їх вчинені» у пункті 13 роз’яснено, що відповідно до статей 34, 36, 87, 88 Закону України «Про нотаріат» виконавчий напис може бути вчинено нотаріусом і за умови, що наявність безспірної заборгованості або іншої відповідальності боржника перед стягувачем підтверджується документами, передбаченими спеціальним нормативним актами з цього приводу, і що з дня виникнення права вимоги минуло не більше трьох років, а у випадках, коли законом встановлено інший строк давності, не минув цей строк.

Основними умовами вчинення нотаріусом виконавчого напису є подання документів, які встановлюють заборгованість боржника перед кредитором, підтверджують безспірність вимоги та подачі вимоги в межах строку позовної давності у три роки та у межах річного строку щодо вимоги про стягнення неустойки.

Ознакою безспірності вимоги є відсутність заперечень боржника щодо заборгованості та її розрахунку, а також відсутності будь-яких суперечностей у поданих документах. На підтвердження безспірності заборгованості нотаріусу мають бути подані документи, що свідчать про визнання боржником вимог кредитора. Тобто, нотаріус повинен упевнитися в розумінні боржником пред’явлених до нього вимог і визнання їх. Документом, що підтверджує такий факт, є отримання боржником вимоги стягувача з підписом боржника про його отримання.

Відповідачем Третій особі надано Розрахунок заборгованості за договором № ________________________________ від ________________р., загальна сума за яким становить _______________ грн. В заяві Відповідача до Третьої особи про вчинення виконавчого напису від ____________ р.  також зазначений гривневий еквівалент вимог Відповідача до Позивача у розмірі _________________грн., а у виконавчому написі станом на дану дату зазначено заборгованість Позивача у розмірі ______________ грн., що не відповідає заборгованості розрахованої банком.

Окрім того, звертаю увагу суду на той факт, що на досудовій вимозі від _________________р. про погашення заборгованості за кредитним договором № ________________________________ від __________________ р., копію якої додано Відповідачем до заяви про вчинення виконавчого напису, не зазначено, ким саме підписано зазначену вимогу. Тобто встановити достовірно, що саме представник Відповідача підписав та направив вказану досудову вимогу неможливо.

Отже, на підставі документів, наданих Відповідачем Третій особі із заявою про вчинення виконавчого напису, не можна встановити безспірність вимог Відповідача до Позивача, а отже виконавчий напис вчинено з порушенням закону.

По-друге, відповідно до статті 88 Закону України «Про нотаріат», нотаріус вчиняє виконавчі написи, якщо подані документи підтверджують безспірність заборгованості або іншої відповідальності боржника перед стягувачем та за умови, що з дня виникнення  права  вимоги  минуло  не  більше  трьох  років,  а  у відносинах між підприємствами, установами та  організаціями  —  не більше одного року.

Відповідно до пункту ___ Кредитного договору, Банк має право вимагати від позичальника дострокового виконання зобов’язань щодо повернення кредиту, сплати нарахованих відсотків та інших платежів, передбачених цим договором, можливих штрафних санкцій, якщо Позичальник не вніс черговий платіж у термін, визначений пункт ____ Кредитного договору.

Отже, вважаю виконавчий напис вчинено із грубим порушенням Порядку вчинення нотаріальних дій, і Відповідачем пропущено строк, протягом якого Відповідач міг звернутися із заявою про вчинення оскаржуваного виконавчого напису.

 По-третє, відповідно до статті 47 Конституції України, ніхто не може бути примусово позбавлений житла інакше як на підставі закону за рішенням суду.

Відповідно до Закону України «Про мораторій на стягнення майна громадян України, наданого як забезпечення кредитів в іноземній валюті», не може бути примусово стягнуте (відчужене без згоди власника) нерухоме житлове майно, яке вважається предметом застави згідно із статтею 4 Закону України «Про заставу» та/або предметом іпотеки згідно із статтею 5 Закону України «Про іпотеку», якщо таке майно виступає як забезпечення зобов’язань громадянина України (позичальника або майнового поручителя) за споживчими кредитами, наданими йому кредитними установами — резидентами України в іноземній валюті, та за умови, що таке нерухоме житлове майно використовується як місце постійного проживання позичальника/майнового поручителя або є об’єктом незавершеного будівництва нерухомого житлового майна, яке перебуває в іпотеці, за умови, що у позичальника або майнового поручителя у власності не знаходиться інше нерухоме житлове майно.

Враховуючи все вищевикладене, Позивач вважає, що є достатні правові підстави вважати виконавчий напис № ___________, вчинений приватним нотаріусом _____________________________________ від __________________ р. щодо звернення стягнення на предмет іпотеки:__________________________________________________, вчиненим з порушенням вимог законодавства та таким, що не підлягає виконанню.

Керуючись Конституцією України, статтями 3, 15, 16, Цивільного кодексу України; ст. 87, 88 Закону України «Про нотаріат», Главою 16 Розділу ІІ Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, Переліком документів, за якими стягнення заборгованості провадиться у безспірному порядку на підставі виконавчих написів нотаріусів, Законом України «Про мораторій на стягнення майна громадян України, наданого як забезпечення кредитів в іноземній валюті», статтями 28, 175, 184, 187 Цивільного процесуального кодексу України, —

ПРОШУ СУД:

  1. Прийняти дану позовну заяву до розгляду та відкрити провадження у справі;
  2. Визнати таким, що не підлягає виконанню виконавчий напис № _____, вчинений приватним нотаріусом ________________________________________________від ______________ р. щодо звернення стягнення на предмет іпотеки:__________________________________________________________.
  3. Стягнути з Найменування ___________ на користь ПІБ____________ (ІПН ___________________, зареєстрований за адресою:________________) сплачений судовий збір в розмірі _____________ грн.

 

Додатки:

  1. Оригінал квитанції про сплату судового збору __арк.;
  2. Копія паспорту ПІБ____________ акр.;
  3. Копія ідентифікаційного коду __арк.;
  4. Копія постанови про відкриття виконавчого провадження № _________ від ________ р. __арк.;
  5. Копія виконавчого напису № ____ від _____________ р. ___арк.;
  6. Копія Кредитного договору № ____________________від _____________р. __арк.;
  7. Копія Договору іпотеки від _________________р. __арк.;
  8. Копія заяви про вчинення виконавчого напису від _________________ р. __арк.;
  9. Копія досудової вимоги від ____________________ р. __арк.;
  10. Копія розрахунку заборгованості за кредитним договором № _______________ від _______________ р. __арк.;
  11. Копія довіреності представника Позивача __арк.;
  12. Копії позовної заяви та доданих до неї документів для Відповідача та Третьої особи ___арк.;
  13. Попередній (орієнтовний) розрахунок суми судових витрат, які позивач поніс і які очікує понести у зв’язку з розглядом справи __арк.

 

Дата                                                                   Підпис                                                



  Подписаться (Subscribe)  
Уведомление о